"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"

De vader van Max belde met het Informatie- & Adviesteam

Cursusaanbod voor ouders

Vragen over de opvoeding die horen erbij. Je krijgt nu eenmaal geen gebruiksaanwijzing mee bij de geboorte. Ieder kind is uniek en ook iedere ouder heeft zijn of haar eigen manier van opvoeden.

Soms loopt het niet helemaal goed; zit je kind niet lekker in z’n vel, ben je het met je partner niet eens over de opvoeding of voel je je wat onzeker over je eigen opvoedskills. Wat doe je dan? Natuurlijk kun je altijd advies vragen aan familie of vrienden. Zij kennen jou en je kind tenslotte goed. Maar er zijn ook verschillende workshops of trainingen die je op weg kunnen helpen.  

Ik ben benieuwd naar jou

Is je dochter onzeker en zou je haar meer zelfvertrouwen willen geven? Of vraag je je af hoe je je zoon kunt bereiken als hij boos is. Wil je beter omgaan met de ruzies tussen je kinderen of misschien wil je zelf anders reageren in bepaalde situaties? Herkenbaar?

Kinderen hebben het nodig om gezien en gehoord te worden. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen. Soms mis je signalen van je kind of begrijp je ze niet. Je reageert liefdevol, maar als je kind zich niet begrepen voelt, kunnen er misverstanden of conflicten ontstaan. In de korte cursus ‘ik ben benieuwd naar jou’ krijg je tips en handvatten om de signalen van je kind beter te herkennen en te beantwoorden. De band met je kind zal sterker worden, zodat er meer ruimte is voor plezier met elkaar.

Klik hier voor de actuele data.

Liefdevol communiceren in je gezin

Wat laat jou kind jou zien achter de boosheid, angst, verdriet of de verwijten? Wat heeft je kind dan nodig? En jij als ouder? Want misschien word jij ook onredelijk boos of weet je het gewoon even niet meer? Door echt te luisteren en te horen wat iemand nodig heeft, komt er ruimte voor oplossingen. Minder ruzie, duidelijker grenzen aangeven en als ouders meer op één lijn komen, daar werken we tijdens deze cursus aan. Zodat thuis weer een plek wordt waar iedereen zich op zijn of haar gemak voelt.

Wil jij graag...?

  • een betere relatie met je kind?
  • leren hoe je met de boosheid van je kind (of van jezelf) kunt omgaan?
  • weten wat er achter het lastige gedrag of ‘nee’ zeggen van je kind zit?

Klik hier voor de actuele data.

Positief opvoeden voor gescheiden ouders

Vind jij het moeilijk om de draad weer op te pakken na de scheiding? Heb je problemen met je ex-partner of praten jullie volledig langs elkaar heen? Maak je je zorgen over je financiële situatie? Of over het effect dat dit alles op je kind(eren) heeft? De cursus Positief Opvoeden voor gescheiden ouders kan je op weg helpen. In vijf bijeenkomsten ontmoet je andere ouders die in eenzelfde situatie zitten. Elke sessie bespreken we een ander onderwerp en oefenen we met vaardigheden die je in kunt zetten. Ook krijg je opdrachten mee voor thuis.

In deze cursus zitten géén ex-partners, het is wel mogelijk om beide de cursus te volgen, maar apart.

Klik hier voor de actuele data. 

Cursusaanbod Autisme

Kinderen met autisme verwerken informatie op een andere manier. Ze kunnen problemen hebben met teveel prikkels of ze zijn daar juist ongevoelig voor. Het taalgebruik of taalbegrip kan anders zijn en de manier waarop zij contact maken. Wanneer je net hebt gehoord dat je (klein)kind autisme heeft, komt er veel op je af. Wat is autisme precies? Wat zie je bij je (klein)kind? En wat kun jij doen? Ieder kind met autisme is anders. Vooral de puberteit is een ingewikkelde periode. Ook voor ouders, want heb je nu te maken met typisch pubergedrag of een overprikkelde puber door autisme?

Er zijn drie verschillende cursussen:

Klik op de titel voor de acutele data.
Jonge moeders

Moeder worden is heel mooi en bijzonder. Een ontdekkingsreis waarin gevoelens van liefde en onzekerheid elkaar afwisselen. Sommige dingen gaan vanzelf, maar je kunt ook met je handen in je haar komen te zitten. Voor jonge moeders is het misschien nog wel een grotere uitdaging. Vaak hebben ze nog geen eigen huis of vast inkomen. En is de combinatie van het moederschap met school of werk én leuke dingen doen met vriendinnen lastig.

De zorg voor de baby en het moederschap wisselen we af met praktische zaken, zoals:

  • Hoe weet ik of mijn kind voldoende voeding binnenkrijgt?
  • Wat doe ik als de baby blijft huilen?
  • Wat is gezag en wat betekent het om je kind te erkennen?

Klik hier voor de actuele data. 

Samen (op)groeien

Niet gevonden wat je zocht? Er zijn verschillende aanbieders die workshops en trainingen organiseren op het gebied van opvoeden en opgroeien. Iedereen heeft daar namelijk wel eens vragen over. Samen (op)groeien verzamelt dit aanbod in Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort, zodat jij gemakkelijk een keuze kunt maken!

Nieuwsgierig? Neem een een kijkje op www.samenopgroeien.nu
Samen (op)groeien; dé plek voor ouders, verzorgers, kinderen en jongeren om workshops of trainingen te vinden over opvoeden en opgroeien.

 

 

Agenda workshops & trainingen

Er zijn veel verschillende trainingen en cursussen die je kunt volgen op het gebied van opvoeden en opgroeien. We maken het graag makkelijk voor jou om te kiezen en zetten het aanbod in deze regio op een rijtje op de pagina www.samenopgroeien.nu.