Help mij en mijn kinderen het coronavirus door!

Het coronavirus, we kunnen er niet meer omheen. Je kinderen zijn meer thuis. Naast ouder, heb je er een paar rollen bij gekregen. Activiteitenbegeleider, parttime docent en daarnaast probeer je ook nog je eigen werk thuis te doen. Best een uitdaging!

Gelukkig kunnen we je bij het Centrum voor Jeugd en Gezin een beetje op weg helpen met tips en staat het internet vol met inspiratie om je kinderen bezig te houden. Weet ook dat we klaar staan als het even minder leuk wordt of als je even niet weet hoe je met het gedrag van je kind om kunt gaan. Schroom niet en bel! 

Hoe praat ik met mijn kind over Corona?

Kinderen voelen heel goed aan als hun ouders bezorgd zijn. Zeg dus niet dat er niets aan de hand is, maar geef eerlijk antwoord op de vragen van je kind. Zonder hun angst groter te maken. Bekijk dit filmpje voor een duideijke uitleg.

  • Kijk niet de hele dag tv of online naar het nieuws. Kies 1 of 2 vaste momenten per dag. 
  • Ga met je kind in gesprek. Waarom denken ze dat school dicht is of waarom kunnen we beter niet op visite?
  • Vermijd zoveel mogelijk woorden als gevaarlijk, dodelijk, ramp, vreselijk. Praat over wat je gaat doen om gezond te blijven in plaats van niet besmet te raken. 
  • Bekijk samen filmpjes van betrouwbare bronnen zoals het RIVM, er is ook veel fake nieuws.
  • Hou rekening met de leeftijd van je kind en stel ze gerust, de volwassenen gaan dit oplossen.
  • Leer je kind hoe je besmetting kan voorkomen: handen wassen, afstand houden, niezen en hoesten in de elleboog.

 

Thuiswerken met kinderen

Thuis aan het werk terwijl de kinderen rondrennen, vragen of je een broodje wilt smeren of een spelletje wilt spelen... het is bijna niet te doen. Toch is het dit nieuwe werkelijkheid voor veel ouders. Ben je samen thuis, dan kun je in shifts werken en allebei nog wat werk gedaan krijgen. Voor alle andere ouders hebben we de volgende tips:

  • Zet de belangrijkste dingen op een rijtje, wat moet nu echt... en wat kan wachten?
  • Leg de lat in deze bijzondere tijd wat lager. Elke werkgever heeft hier begrip voor. 
  • Neem bewust tijd voor je kinderen. Een spelletje spelen met je hoofd bij die mail, gaat niet werken. Maar spreek af met je kind 'Nu heb ik tijd voor jou, het volgende half uur is papa of mama met werk bezig'.
  • Sta een uurtje eerder op, dan is het vaak nog rustig in huis. 
  • Maak je iets minder druk om schermtijd, er zijn ook veel educatieve apps zoals Squla.
Structuur in je dag

Kinderen zijn gewend aan structuur en ritme. Op school weten ze precies wat ze gaan doen. Eerst een taakje, als je klaar bent nog even lezen, dan fruit eten enzovoort. Het ene kind heeft dit meer nodig dan de ander, maar het kan je thuis helpen. Plan in wanneer ze hun huiswerk gaan maken, wanneer ze een pauze mogen nemen of even een filmpje kijken. Vergeet vooral ook niet te bewegen door butien te spelen. Of als het minder weer is kun je de 'beweeg bingo' of de 'huiskamer bootcamp' uitproberen. Plan wanneer je kinderen iets leuks met jou gaan doen, maar ook wanneer ze je even niet moeten storen, omdat je aan het werk bent. Dat geeft rust en duidelijkheid én het is nog leuk ook om samen te doen! 

Let een beetje op elkaar!

Weekenden, vakanties, dat zijn de dagen waarop kinderen even buiten beeldbereik zijn van school en andere volwassenen. De risicoperiodes voor Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Gezinnen zitten dicht op elkaar. Als daar stress leeft, op het gebied van relaties of financiën bijvoorbeeld, verhoogt dit het risico. Nu de scholen minder vaak open zijn, zullen veel gezinnen hiermee te maken krijgen. De medewerkers van het Centrum voor Jeugd en gezin willen je vragen naast aandacht voor hygiëne en gezondheid ook oog en oor te hebben voor signalen uit je omgeving. Merk je dat de spanning in een gezin hoog oploopt? Wat zou je voor hen kunnen betekenen? Wellicht kun je ouders wat ademruimte geven door de kinderen even onder je hoede te nemen of vragen of zij iets nodig hebben? 

Blijf met elkaar in gesprek. Als je twijfelt of niet weet hoe, kun je altijd Veilig Thuis bellen. Zij stellen goede verhelderingsvragen en kunnen je adviseren. Bekijk hier het filmpje dat zij hebben gemaakt voor alle inwoners van Nederland. Weet ook dat het Centrum voor Jeugd en Gezin voor je klaar staat met informatie en advies!

Zorg voor elkaar...

Tips en inspiratie

Er zijn heel veel tips te vinden op het internet. Bijvoorbeeld over hoe je je kinderen kunt uitleggen wat corona precies is, hoe je een dagschema kunt maken en allerlei leuke dingen die je met je kinderen kunt doen. We hebben het een en ander voor je verzameld. Kijk onder folders en meer informatie.

Wat kun je van ons verwachten?

Vanzelfsprekend houden wij rekening met de richtlijnen van de overheid. Dat betekent dat onze medewerkers zoveel mogelijk thuis werken om de verspreiding van het coronavirus te beperken. We staan nog steeds voor je klaar, maar op een aangepaste manier

Informatie- & Adviesteam
Je kunt contact opnemen met de medewerkers van ons Informatie- & Adviesteam voor raad en daad. Op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur zijn zij bereikbaar voor al je vragen!

Contact met je CJG-coach
Krijg je ondersteuning van een CJG-coach? Bespreek samen wat hij of zij voor je kan betekenen. Dat kan soms face to face, maar ook via beeldbellen (Skype of facetime) of gewoon via de telefoon.

Workshop & trainingen
Alle workshops & trainingen gaan tot nader order niet door of worden verplaatst.